10 tips til nem lektielæsning i sommerferien

Styrk fagligheden i sommerferien med lektielæsning

Bliver du bekymret, når du tænker på 7 uger uden faglighed? Jeg guider dig til, hvordan du kan få fagligheden med på ferie. Det er lektielæsning på en sjov og ferietilpasset måde. Nederst er en liste over gode fagligt styrkende aktiviteter.

Selv om sommerferien står for døren, og det er tid til hygge og afslapning, kan det alligevel godt betale sig at holde fagligheden ved lige. Især hvis du er forældre til et barn, som kæmper med at leve op til de faglige krav. I de tilfælde kan sommerferien være et godt tidspunkt at give sit barn et fagligt løft, det har jeg skrevet noget mere om her.  I sommerferien har I en masse tid sammen. Det kan derfor være smart med en lektierutine. En rutine der gør, at dit barn holder blandt andet læsning, skrivning og lidt matematik ved lige.

Måske er God i Skolens Lektiekursus noget for dig?

Har du brug for hjælp til, hvordan sådan en lektierutine kan se ud, vil jeg meget gerne hjælpe. Send mig en besked og du hører fra mig snarest. Ellers er God i Skolens online lektiekursus også et godt sted at starte, det kan du læse om her.

Åh nej, lektielæsning i sommerferien tænker du måske. Bare rolig det behøver ikke fylde særlig meget. For rigtig mange elever er det godt med en smule træning af basis færdighederne i sommerferien, så de ikke er så langt væk, når det nye skoleår begynder.

Nem sommerferie lektielæsning

• Holde fast i 20 minutters læsning, hver dag. Det kan enten være på stranden, hjemme i haven, inden sengetid, i bilen eller måske for mindre søskende. Lån nogle gode bøger og vis dit barn, at det er dejligt at slappe af med en god bog i ferien. Her er det vigtigt, at du går forrest med det gode eksempel ved fx at læse en bog samtidig med at dit barn læser.
  • Skriv 10 plus og 10 minusstykker op på et stykke papir et par gange om ugen, og få dit barn til at regne dem ud og selv tjekke svarene med en lommeregner. Hvis du har et stort barn kan man supplere med gange og division.
  • Få dit barn til at skrive en masse, gerne ved lejlighed fx. sms’er til Mormor eller vennerne, postkort til familien eller klassen. Det kan også være en god ide at købe en dagbog og skrive oplevelser ned måske endda tegne en tegning.
  • Når der skal købes is, så lad dit barn regne sammen, hvor meget det bliver for hele familiens is, eller hvor mange byttepenge i skal have tilbage.
  • Når i kører bil så øv tabellerne, rigtig mange børn kan dem ikke særlig godt, og matematik bliver meget nemmere når man kan dem.
  • Fortæl hinanden historier om aftenen eller i bilen. Hjælp dit barn til at lære at fortælle en historie godt. Den skal være spændende, der skal være noget på spil for hovedpersonerne. Det behøver ikke at være opdigtede historier, det må rigtig gerne være gengivelser af oplevelser i har haft.
  • Hvis dit barn ikke kan binde snørrebånd eller kan klokken er sommerferien et fantastisk tidspunkt at lære det.
  • Hvis I skal se på en hjemmeside fx tivoli eller lignende lad dit barn prøve at søge i browseren og prøve at finde de informationer i leder efter på hjemmesiden. Det er en svær opgave, men den er rigtig god. Hjemmesider er forvirrende og det kræver øvelse at finde det man leder efter.
  • Kan dit barn læse store tal? fx 123647. Hvis ikke er det også på tide at lære det. Jeg har oplevet dygtige elever op i udskolingen som ikke kunne læse de store tal. I kan fx skiftes til at skrive dem i sandet.
  • Spillet SET er rigtig godt til at øve sig i at se mønstre og sammenhænge – en vigtig del af matematikken.

Det vigtigste er at inddrage dine børn i hverdagssituationer

Det allervigtigste man kan gøre for sit barns skolegang i sommerferien er at inddrage dem i så mange hverdagssituationer som muligt.  Især dem, hvor der skal bruges hovedet. Det kan fx være nogle af dem jeg har beskrevet ovenfor, men det kan også være en masse andre. Det at være med og blive inddraget i nogle af de svære situationer, hvor man som barn skal tænke sig grundigt om er vigtigt. Det er med til at vise dem, at det de lærer i skolen rent faktisk bliver brugt uden for skolen. Men også at de kan en masse selv, når de tænker sig grundigt om.

Rigtig tit kommer vi forældre til at gøre en masse ting for vores børn, som de egentlig godt kunne selv, bare fordi det går hurtigere eller er nemmere. Men i ferien er der det, som mangler i hverdagen, nemlig tid, og det er rigtig godt givet ud at udnytte tiden til at lade sit barn bruge nogle af de færdigheder de har fået i løbet af året. Samtidig giver det dig som forældre mulighed for at se, hvad dit barn kan og ikke kan.

Rigtig god lektielæsning i sommerferien.

Tilmeld dig God i Skolens nyhedsbrev her og få tips, rabatter og nyheder i din indbakke.

God i Skolen