Sådan hjælper du dit “dovne” barn

Her er nogle praktiske ting i kan gøre hjemme fra idag

Bekymrer du dig om dit barns skolegang? Om han eller hun får lært nok i skolen? Så læs med her, hvor jeg giver tips til hvordan du hjælper dit barn med det som holder ham eller hende tilbage.

Derfor tror jeg nogle børn er “dovne”

Den dovne elev er hovedsageligt karakteriseret ved ikke at ville arbejde med opgaverne med mindre de falder præcis i hendes smag. Den modvilje kan bunde i mange ting, måske er hun bange for at fejle, måske er hun ikke vandt til at knokle for noget, måske er hun vandt til at det meste af det hun laver hjemme er sjovt og noget hun selv har valgt. Jeg tror, at hos de fleste børn er det en blanding af frygt for ikke at kunne og simpelthen ren dovenskab, som stammer fra at have en skøn barndom, hvor det meste man laver er sjovt eller noget man selv har valgt. Problemet er, at når barnet opfører sig dovent i skolen så får hun ikke arbejdet lige så længe og intenst med opgaverne som de resterende elever og det gør faktisk at hun ikke lærer så meget som dem, og det øger igen frygten for ikke at kunne. Derfor er det vigtigt at få stoppet den spiral.

Og kære forældre det er dit ansvar! Lad mig vise dig hvordan.

Tips til hvad du kan gøre hjemme:

• Daglige pligter – sørg for at dit barn har minimum en daglig pligt som de skal udføre i hjemmet. Det må gerne være noget svært eller noget som tager tid. Det vigtige er at det er en “kedelig” opgave som kræver at man arbejder. Børn kan godt lide at føle sig som en del af fællesskabet og ved at have en rolle bliver de netop en vigtig og uundværlig del af fællesskabet. Pligterne kan være: tømme opvaskemaskine, lægge vasketøj sammen, hænge vasketøj til tørre, vaske op, støvsuge, rydde op efter aftensmaden, sortere skrald, gå på indkøb ovs.
  • Vær konsekvent – det vigtigste er at du ikke giver efter når dit barn begynder at ville forhandle.
  • Tag dit barn med i køkkenet – det har jeg skrevet om her
  • Bed ham eller hende udføre en ekstra “kedelig” opgave ind i mellem, det kan være huslige pligter eller noget andet.
  • Indfør læsestund, tegnestund eller regnestund eller skrivestund hjemme – det vil sige at du som forældre vælger at nu tegner, regner, læser vi i 30 min. Det er noget som dit barn måske ikke selv ville vælge men du vælger det og forlanger at dit barn gør det og fordyber sig i det. Husk at rose indsatsen.
  • Ipad fri – rigtig mange børn vil mere end noget andet i skolen bruge deres ipads og når noget ikke foregår på en skærm synes de det er kedeligt. Ved at tage ipaden fra dem tvinger vi dem til at fordybe sig i noget andet.

Det vigtigste du kan gøre for dit “dovne” barn er at indføre nogle SKAL aktiviteter hjemme, på den måde lærer barnet, at nogle gange bestemmer voksne og at alt ikke behøver være noget barnet selv synes er sjovest. Det er dig som forældre, der skal vise dit barn vejen, hvis dit barn oplever, at du synes, at det er vigtigt at knokle med noget som muligvis er kedeligt men nødvendigt vil det smitte af på dit barn.

Held og lykke

Har i brug for hjælp til jeres barn? Send mig besked i min brevkasse