Robuste børn hjemme er robuste børn i skolen.

Kan dit barn løse en opgave?

Robuste børn hjemme er robuste børn i skolen. Men hvad er robuste børn?

Per Schultz Jørgensen skriver i bogen “Robuste Børn”, at alle både børn og voksne trives bedre med den styrke der kommer fra robusthed. Robusthed for ham er at man kan løse nogle udfordringer i sit liv. Tro på at man har det der kræves for at klare forskellige typer af opgaver. I bogen kommer han med en liste over, hvad man forventes at kunne på forskellige alders trin. Se listen her.

Har dit barn brug for hjælp? – Jeg kan hjælpe, jeg ved, hvad der skal til, for at dit barn oplever at blive mere robust, oplever at kunne klare skolens krav bedre. Læs mere.

At kunne klare en opgave

Noget af det vigtigste og det sværeste, dit barn kommer til at stå overfor i skolen, er opgaverne. Opgaverne fylder det meste af skoledagen. Der er ikke kun de traditionelle opgaver i timerne som læsning, skrivning og regning, men også sociale opgaver. Find en makker, arbejde sammen, præsentere for en gruppe, sætte sig i rundkreds, vente på tur og så videre. Ud over de traditionelle faglige opgaver og de sociale opgaver, er der også opgaver til arbejdsvaner. Det er for eksempel, at kunne arbejde koncentreret, at kunne lave opgaven grundigt,  at kunne uddybende, at kunne arbejde i larm, at kunne holde sig selv motiveret og at kunne blive inden for rammerne, og mange flere. Og endnu yderligere er der de helt lavpraktiske opgaver. Tage overtøj på, sætte sko på plads, holde orden i tasken og i skuffen, rydde op efter sig, binde snørrebånd og kunne klokken og mange andre.

Skolen er fyldt med opgaver. Mange af dem er dit barn allerede så godt til, at han ikke tænker over dem mere. De er der lige som bare, men atter andre vil fylde mere.

At kunne klare en opgave er vigtig i skolen, men noget der er endu vigtigere er at tro på, at man kan klare en opgave. Der er en forskel. Når man tror på, at man kan klare en opgave, tør man kaste sig ud i den, man tør prøve forskellige muligheder af, og man har vedholdenhed nok til at blive ved, selv når det bliver svært. Og det er det, som adskiller de skolerobuste fra dem, som mangler robustheden.

Det adskiller de robuste børn fra de ikke robuste børn

Nemlig at de robuste børn har en erfaring med hjemmefra, en erfaring som fortæller dem, at selv om udfordringen er svær, kan den klares. De robuste børn tør kaste sig over en opgave, for de har en erfaring, der fortæller dem, at de kan klare det. De robuste børn har yderligere nogle færdigheder som ikke robuste børn mangler. De robuste børn har ofte styr på arbejdsvanerne og på det lavpratiske. Det betyder, at de robuste børn ikke skal slås med lige så meget, som dem der har problemer med at vente på tur, finde bogen i tasken og acceptere at jakken skal hænges på plads, at der skal læses i 20 minutter, eller at vi ikke kan se film lige nu.

Robuste børn kan lave en kedelig opgave. Hvorfor kan de det? Fordi de er vandt til det.

Robusthed stammer fra opgaver i hjemmet.

Schultz Jørgensen siger, at så snart børn er store nok til at gå, kan de få en lille smule ansvar i hjemmet. Dette ansvar skal så øges i takt med børnenes alder. Det er altså vigtigt, at børn møder nogle udfordringer hjemme. Lærer at have ansvar hjemme. Og lærer, at man nogle gange skal noget man ikke gider. For den viden og erfaring tager de med sig hen i skolen, og på grund af den viden vil de ikke komme til at kæmpe lige så meget med læreren, for de har allerede taget de kampe med deres forældre.

Hvordan gør du dit barn mere robust?

Det har jeg skrevet en masse om her på God i skolen. Hvis du kunne tænke dig at hjælpe dit barn til mere robusthed, kan du starte med at læse mine guides herunder.

Jeg har skrevet mere om, hvordan erfaringer hjemmefra påvirker læring i skolen her.

Jeg har skrevet om, hvordan man indfører huslige pligter her

Jeg har lavet en guide til, hvordan man øver ekstra dansk og matematik her

Her er en liste over 10 ting, der giver succes i skolen

Jeg har skrevet noget om, hvorfor vedholdenhed er SÅ vigtigt.

Måske har dit barn det rigtig svært i skolen, svært ved opgaverne og kravene. Jeg kan hjælpe dig, jeg ved hvad der skal til for at dit barn oplever at blive mere robust, oplever at kunne klare skolens krav bedre.

Er du interesseret, kan du læse mere om det jeg laver her, og se hvad jeg tilbyder her. Hvis du er nysgerrig på, om jeg kan hjælpe dig så send mig en besked lige her.