Guide: Sådan forbereder du dig på skole-hjem samtalen

Forbered dig godt på skole-hjem samtalen

Skoleåret er i gang og det betyder også at den første skolehjem samtale ikke ligger alt for langt ude i fremtiden. Jeg giver gode råd til, hvordan man med fordel kan forberede skole-hjem samtalen i god tid og få så meget ud af de 15 minutter som overhoved muligt

Rigtig mange indskolingsforældre, er meget optagede af trivsel, og det er rigtig godt men det er en god ide at have øje på det faglige også.

Til skole-hjem samtalen er ofte dansklæreren og matematiklæreren, måske er engelsklæreren der også. Det betyder at du har god mulighed for at spørge grundigt ind til de fag som er repræsenteret. Herunder viser jeg hvordan du kan forberede sig grundigt på samtalen:

I gennem hele året:

Det er nu du skal i gang med at lægge mærke til det som du kunne tænke dig at tale med dit barns lærere om til skole-hjem samtalen. Det kan fx være du lægger mærke til hvordan dit barn læser, staver eller om dit barn har legeaftaler efter skoletid. Du kan lægge mærke til om dit barn kommer hjem med positive historier fra skolen eller negative. Ved at finde noget at fokusere på har du et meget mere klart billede af det du kunne tænke dig at tale om, og du har lagt mærke til dit barns udvikling undervejs.

Ugen op til:

I Danmark får alle elever en elevplan, som udgives inden skolehjem samtalen. Se på den, gerne flere gange. Ført selv og senere med dit barn. Det er desværre min erfaring at rigtig mange forældre enten ikke læser elev planen eller får noget ud af at læse den. Og det kan jeg i grunden godt forstå. Men den er en af de vigtigste redskaber i har hjemme til at forberede en god skole-hjem samtale. Rigtig mange elevplaner fungerer ved at have en slags afkrydsningsskema med kolonner kan, kan næsten og kan ikke. Mit råd til dig det er at vælge nogle af dem med krydserne i kan næsten eller kan ikke og spørge ind til, hvad der skal til for at krydset kommer hen i kan. Få læreren til at lave en aftale med dit barn om at få flyttet krydset snart.

Rigtig tit får man i de små klasser et samtaleark med hjem, inden skole-hjem samtalen og det er godt at tage udgangspunkt i når man taler med sit barn om den kommende samtale. Hvis i ikke får et så spørg ind til noget at det du gerne vil tale om til skole-hjem samtalen og få dit barns syn.

På dagen:

Mind dit barn om at det er i dag skole-hjem samtalen skal være og hvad tid og hvordan de bliver hentet og så videre. Vælg 3 ting du i hvertfald vil spørge om. Mit råd er en ting til dansk elevplanen og en til matematik elevplanen og en trivsel. Husk elevplanen enten i papirversion eller på telefon eller tablet.

Husk kun at tale positivt til og om læreren og undervisningen. Din holdning vil smitte af på dit barn.

Vil du have nyheder, skole tips og gode tilbud, så kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev lige her, som en gratis gave får du mini e-bogen “God i skolens 6 lektietricks”

God samtale.

Er det lidt svært i skolen for dit barn? Har i brug for rådgivning og hjælp fra en lærer? Send mig en besked i min brevkasse.