Gode råd til aflevering og hentning

Jeg fortæller hvad du skal undgå ved aflevering og hentning

Som lærer har jeg opdaget at rigtig mange forældre hjælper deres børn for meget ved aflevering og hentning. Er du en af dem?

Det er vigtigt at børn gør og lærer at gøre en masse ting selv lige så hurtigt som det kan dem. Det giver dem en følelse af at betyde noget både for familien og for sig selv. De bliver selvhjulpne af det og kan klare sig i flere situationer end dem som bliver ved at få hjælp fra deres forældre.

I skolen skal man kunne klare en masse selv

I skolen er det især vigtigt at kunne klare en masse ting selv, vide at man ikke er vigtigst og indgå i en gruppe og arbejde med en opgave. I skolen er der kun en lærer og mange børn og det betyder at læreren ikke kan yde samme niveau af service som i gør hjemme, og det skal læreren selvfølgelig heller ikke. Hjemme skal være forskelligt fra skolen, heldigvis. Men børnene skal kunne fungere både hjemme og i skolen og derfor er det vigtigt at de kan en masse ting selv. Og at i forældre lader servicen blive hjemme så børnene lærer at i skolen skal de være selvhjulpne.

I forældre er de aller bedste til at vise dem det!

Jeg har lyst til at dele nogle oplevelser af aflevering- og hentningssituationer fra skolen:

• Annas mor afleverer anne i 1. klasse om morgenen, hun bærer Annas taske hele vejen ind i klassen og hænger den på Annas stol.
  • Bertils far følger Bertil ind i 2. klasse og lægger hans madpakke i køleskabet inden han går.
  • Emmas far henter Emma fra 1. klasse. Da de skal gå stikker hun foden frem, og far sætter sig på hug og putter hendes fod ned i skolen og binder snørebåndene. Bagefter tager han hendes jakke og giver hende den på, tager hendes taske og idrætstøj over skulderen, og de går sammen ud af skolen.
  • Mikkel fra 5. klasses, mor kommer hen til mig en dag skolen er slut og beder mig hjælpe Mikkel med at skrive lektier ned i en kalender hver dag. For Mikkel får det ikke gjort, hvis ikke en voksen ser ham skrive det ned.
  • Efter idræt i 0.klasse sidder Bjørn og græder, han kan ikke selv tage strømper på. Det plejer mor eller far at gøre.
  • Lejr skolen i 3. klasse er lige begyndt og eleverne skal lægge sengetøj på deres dyner. For næsten alle ender det med, at de sover kun med betrækket.

Eksemplerne ovenover er eksempler på situationer, jeg har oplevet MANGE gange som lærer. Det er situationer, hvor servicen hjemmefra ikke hører hjemme i skolen. Det er små enkle situationer med enorm stor signalværdi til børnene. Lad dit barn selv bære tasken, det er hendes taske og hun kan sagtens bære den, det skal hun hele dagen i skolen. Lad hende blive vandt til, at det er hendes opgave. Lad din søn selv lægge madpakken ind i køleskabet, det er en opgave han sagtens kan klare, og så ved han også hvor den er til frokost. Lær din datter at tage sko på og binde snørebånd, for der er nok ikke en lærer som kommer til at hjælpe hende i skolen. Fortæl din søn, at du forventer han skriver lektierne ned, eller hjælp ham til en strategi, hvor det kan lykkedes. Det er en opgave han skal kunne mestre, når han er så stor. Og husk at når dine børn er ude på lejrskoler, er det forventet, at de kan klare deres egen bagage, gå i bad, vaske op og gøre let rent.

Har i brug for hjælp til strategier hjemme hos jer? Send mig en besked i min brevkasse