Er du forælder til den stille pige i klassen?

Den stille pige i klassen – sådan styrker du hende.

I skolen er en bestemt type elev ofte overset, den stille pige, som forælder til hende er det særligt vigtigt, at du er opmærksom på, at hun får det ud af skolen, hun skal. Jeg fortæller i dette blog indlæg, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du kan støtte hende i at blive så god som hun kan blive.

Som forælder til den stille pige kender du måske dette scenarie. Det er skole-hjem samtale og I sidder over for lærerene, som roser jeres datter. Hun er sød, rar, følger reglerne, er en god ven og meget hjælpsom. Fagligt går det fint – men hun skal begynde at række hånden noget mere op.

Når man går fra en sådan samtale, kan man godt gå derfra glad, det var jo pæne ting lærerene sagde, men efterhånden går det måske op for en, at der ikke rigtig blev sagt andet end, at hun var sød og god til det – at være sød altså.

Har du oplevet sådan en skole-hjem samtale?

Skal din datter have et fagligt løft? Jeg kan hjælpe, send mig en besked eller ring på 50871603.

Bliver hun overset?

Man kan godt hurtigt som forældre komme til at stille sig selv ovenstående spørgsmål, bliver hun overset? Og måske er svaret ja, men måske er det nej. Måske er hun blevet rigtig god til ikke at lade sig bemærke. Mange af de piger, som falder i kategorien stille piger er blevet rigtig gode til ikke at lade sig bemærke. De kender reglerne og følger dem. De vil ikke skuffe, og vil ikke tiltrække for meget opmærksomhed i timerne. Derfor bliver de mestre i at være under radaren. Det vil sige, ikke at blive lagt mærke til, også selvom nogle lærere gør et ihærdigt arbejde for netop at lægge mærke til hende.

Men måske bliver hun overset, for er der problemer i klassen, eller andre som kræver lærerens opmærksomhed, så er hun, den første man glemmer. Netop fordi hun er så god og sød og følger reglerne og ikke gør sig bemærket.

Det er selvfølgelig et problem.

Den stille pige er ofte optaget af, at alt skal være rigtigt. Der må ikke være en eneste fejl, og bogstaverne og tallene skal stå pænt og lige på linjerne, ellers bliver der visket ud og lavet om. Hun er så fokuseret på ikke at få skæld ud at være god nok og gøre det rigtigt, at hun måske ikke rigtig rykker sig fagligt. Det er derfor mange forældre til denne type piger, ofte får af vide, at det da går meget godt, men at hun godt må sige noget mere, og at hun ligger sådan pænt middel, måske endda under middel i klassen.

Problemet følger med i udskolingen

I udskolingen er kravene til eleverne nogle helt andre end i indskolingen. I udskolingen er det ikke længere højt værdsat at være sød og artig og rolig og stille. Her skal man turde bryde igennem, tænke originalt, sige sin mening, være engageret og tænke kritisk.

Ovenstående er sjældent noget, de stille piger har øvet sig i eller er særligt gode til. Derfor bliver de overhalet indenom, og det er et problem. For det er netop de piger med arbejdsmoral og flid ,som har mulighed for at blive rigtig dygtige. Det er derfor op til dig som forælder, at gøre noget anderledes, hjælpe hende til at komme ud af rollen som den stille pige.

Forælderguide – sådan hjælper du.

• Styrk hendes faglighed: Du må ikke lade dig tage til takke med middel eller under middel niveau. Hjælp hende ved at lave en god lektierutine, jeg har skrevet hvordan man kommer igang her.
  • Giv hende skriveopgaver, fx skriv et fødselsdagskort, en indkøbsseddel, et brev eller et skilt til døren. Lad hende skrive med kuglepen så intet kan viskes ud. Ros hende for hendes fejl og sig, at i sagtens kan bruge kortet, seddelen eller hvad det er, alligevel.
  • Lav nogle aktiviteter, hvor hun bliver beskidt og råber, gerne sammen med nogle af de andre piger fra klassen. På den måde øver hun sig i at være i en anden rolle sammen med dem fra klassen.
  • Begynd at italesæt dine egne fejl overfor dit barn, fortæl at du også laver fejl og sig pyt.
  • Giv læreren besked på, at i har fokus på det faglige hjemme. Og at i også har fokus på at få hende til at slappe lidt mere af i forhold til at lave fejl. Læreren vil sætte pris på, at i har fokus på det hjemme.

Har du brug for hjælp til, hvordan du tilrettelægger et fagligt løft for din datter? Så kan jeg hjælpe. Send mig en besked, og så ringer jeg til dig, så kan vi tage en snak om din datter. Du er også velkommen til at ringe til mig på 50871603.

Vil du vide, hvad God i skolen ellers tilbyder, kan det læses her.