Børn med dårlig arbejdshukommelse – sådan hjælper du!

Arbejdshukommelsen er grundlæggende for læring i alle skolens fag

Hvad er arbejdshukommelse?

Arbejdshukommelse er normalt det de fleste kender som korttidshukommelsen. Det er her alle de informationer, billeder og lyde vi oplever lige nu, bliver lagret inden de med tiden forvinder eller bliver gemt i langtidshukommelsen. Arbejdshukommelsen bruger vi, som navnet siger, når vi arbejder, arbejder med informationer. Det kan for eksempel være når man læser. Her bruges arbejdshukommelsen til at huske det, som vi lige har læst, sådan at sætninger, tekster og historier giver mening. Vi bruger den også, når vi skal løse matematikopgaver og skal huske en tankerække med matematiske ræsonnementer. Men vi bruger den også en hel masse i helt almindelige dagligdagsting, som for eksempel at huske en indkøbsliste, huske alle de erinder man skal, huske beskeden “Tag tøj på, børst tænder og kom og spis”.

For børn med dårligt fungerende arbejdshukommelse er alle de ovenstående ting sværere, end de er for alle os andre. Det varierer selvfølgelig fra barn til barn, men ting og beskeder som vi tager for givet at kunne huske, er langt fra lige så let for disse børn.

Jeg har skrevet mere om, hvad der karakteriserer børn med dårligt fungerende arbejdshukommelse her. 

Hukommelsestræning

4278017

Se på tallene, læg så hånden over dem. Kan du huske dem? Hvad med bagfra?

De fleste voksne kan huske 7 tal, når de får dem læst op en gang. For børn i indskolingen er det færre tal. En fireårig kan i gennemsnit huske 3 tal, hvor en 12 årig i gennemsnit kan huske 6. For børn med dårligt fungerende arbejdshukommelse vil det være svært at gengive 6 tal, efter kun at have hørt dem en gang.

Sådan kan i arbejde med hukommelsestræning hjemme

  1. Kimsleg: Læg en masse ting på et bord, bed dit barn se på tingene og efter 10 sekunder dæk dem til. Det er nu meningen, at dit barn skal huske så mange som muligt. Det vil typisk være 5-7 ting. For at hjælpe dit barn forbedre arbejdshukommelse, er det en god ide at hjælpe dit barn til at se sammenhænge mellem tingene, måske endda lave en lille historie inde i hoved. Når man begynder at kategorisere informationerne eller omdanne dem til historier, hjælper man hjernen til at huske. Og det er et trick, som kan bruges hver gang en masse informationer skal huskes. For at dit barn kan bliver bedre til at benytte sig af denne strategi, må i øve mange gange. Når dit barn fortæller, hvilke ting han eller hun kan huske befinder sig under tæppet, så løft det og se efter, snak sammen om, hvordan man måske kunne kategoriserer tingene eller lave en historie.
  2. Husk ord. Lige som i kimsleg, kan man skrive en masse simple ord på stykker af papir. Dæk dem til efter ca. 10-15 sekunder, og se hvor mange I kan huske. Prøv igen at se om I kan finde måder at huske flere på, fx lav en historie om nogle af ordene eller husk alle dyr eller alle dem i højre hjørne.
  3. Vigtige begivenheder: Bed dit barn huske en vigtig begivenhed, en som betyder noget for ham eller hende. Hvor mange detaljer huskes? Hvad skete der dagen før eller dagen efter? Ved at italesætte følelser til begivenheder knyttes de sammen, og det bliver lettere at huske. De kan også være et trick du kan lære dit barn, når vigtige ting skal huskes.
  4. God i Skolen har udviklet et kursus for børn med dårlig arbejdshukommelse og for deres forældre. Kurset er baseret på online træningsprogrammet Hukommelsesleg Flex. Du kan læse mere om kurset her. 

Hvis du vil vide mere…

Kan du læse om arbejdshukommelsen her og se forskellige øvelser du kan lave hjemme med dit barn. 

Ellers kan jeg anbefale bogen “Børn, læring og arbejdshukommelse” af  Susan E. Gathercole og Tracy Packiam Alloway. 

Jeg har haft stor succes med at hjælpe forældre til børn med dårligt fungerende arbejdshukommelse, finde en metode som virker for deres barn, lægge en plan for, hvordan deres barn bedst lever op til skolen krav og gå til læreren på en måde der virker – skal jeg hjælpe dig?

Læs mere om, hvordan jeg hjælper her

eller skriv på maria@godiskolen.dk  og hør mere.

Maria Baldus

God i Skolen