Guide: Sådan løfter du dit barns faglige niveau!

Vil du gerne løfte dit barns faglige niveau, men er ikke sikker på hvordan?

Ønsker du at komme i gang med at øve ekstra dansk og matematik hjemme? Kunne dit barn godt trænge til et fagligt boost i de to vigtige fag dansk og matematik, så læs med her, hvor jeg guider dig til hvordan du kommer i gang.

Det er meningen i langt de fleste klasser, at eleverne skal lave deres lektier i skolen, men alligevel er der nogle forældre, som sidder tilbage med en følelse af, at deres børn ikke kan det, de burde, eller er helt så dygtige som de kunne.

Men hvordan kommer man i gang med at lave ekstra dansk og matematik, når læreren ikke har givet nogen lektier for?

At det kan virke umuligt er klart, for hvor skal man starte? Hvad kan ens barn egentlig? Hvor finder man opgaverne? Og hvad hvis ens barn ikke gider lave dem? Gider man selv hjælpe med lektier hver dag?

Det er alle sammen vigtige og relevante spørgsmål, og jeg vil nu forsøge at besvare dem.

Tilmeld dig Nyhedsbrevet her, og modtag konkrete råd i din indbakke.

Inden I går i gang

Inden du går igang er det vigtigt at overveje, hvor meget du selv gider, det er vigtigt, fordi det i starten kommer til at være dig, der er primus motor på projektet. Jeg kan godt love dig, at daglige eller ugentlige frivillige lektier ikke ligger højt på de fleste børns liste over aktiviteter. Alligevel er det vigtigt, og det er så sejt, hvis du tør tage den beslutning for den vil UDEN TVIVL LØFTE DIT BARN FAGLIGT.

Det er også nødvendigt at vide nogenlunde, hvor dit barn ligger fagligt. Det kan være rigtig svært at finde ud af. Og det kan kræve lidt detektiv arbejde, men når du har fundet ud af det, så er det meget lettere for dig at følge med i dit barns faglige udvikling. For du ved, hvor i startede, og kan se hvor langt i er kommet, og det føles så godt. Glæd dig .

Jeg tilbyder en faglig matematiktest af børn, som kan fortælle dig som forældre præcis, hvor dit barn er fagligt. Den kan være et godt udgangspunkt, for at planlægge et fagligt løft forløb derhjemme.

Ønsker du at læse mere om testen kan du gøre det her, men du er også velkommen til at skrive til mig så kan jeg ringe dig op og vi kan snakke om om testen er noget for dig.

Gode måder at finde dit barns faglige niveau på

1.Find dit barns lix tal. Det er et tal, der siger noget om, hvor svær en tekst er. Det finder du ved at lade dit barn læse ca. 100 ord i en bog, og så se, hvor mange ord, der pauses længe ved eller læses forkert. Du kan se mere her, hvor der er en liste over klassetrin og lix tal. Og en nem måde at beregne lix på, du skal dog scrolle lidt i teksten, til du når ned til afsnittet om lix.
2.Se i dit barns arbejdsbøger, og kig på de emner, de har arbejdet med i klassen. Se på, hvordan opgaverne er løst. Om de er rigtige ovs. Det er en rigtig god indikator for, hvor dit barn har brug for ekstra støtte.

3. Der skal være en ramme om arbejdet. Når der skal laves ekstra arbejde for at forbedre det faglige niveau, er det en god ide at lave det til en rutine.

Lige som med alt muligt andet “kedeligt”, er det rigtig rart at have faste tidspunkter til lektielæsningen. Måske kender du det selv fra andre pligter som fx rengøring eller træning. Det kan være rigtig rart, at have det planlagt, så der ikke lige pludselig kommer en og siger, nu er det NU!

Når det ikke er en rutine, kan modstanden og spørgsmålene opstå. Hvorfor skal jeg? Skal det være nu? Kan vi ikke gøre det senere? Og så videre. Lige som tandbørstning og badning og alt muligt andet, som er blevet en vane, skal lektielæsningen gøres til en vane. Det tager med garanti tid – men det er så meget tiden værd.

Forslag til opgaver

Læsning i frilæsningsbog
Skriv dagbog
Lav opgaver på matematikfessor (de fleste danske folkeskoleelever har adgang til matematikfessor, spørg dit barn eller matematiklærer)
Lav opgaver den app der hedder den første læsning
Staving og læsning med appen 120 ord
Jeg håber, at du har fået mod på at komme igang med ekstra dansk og matematik hjemme, det er virkelig godt for dit barn, både hvis han eller hun er godt med fagligt, men også hvis han eller hun ikke er.

Hvis du føler dig overvældet af opgaven, vil jeg gerne hjælpe dig tilrettelægge en rutine som passer til dig og dit barn. Send mig en besked og jeg ringer dig op, så kan vi tale det igennem.

Hvis du hellere vil læse mere om mig og God i skolen kan du gøre det her.

Rigtig meget held og lykke.